КОНКУРС ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ЛИТЕРАТУРНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ ПОД МОТОТО “РОДОПИТЕ-НАШ ДОМ И НАШЕ БЪДЕЩЕ“
Сдружение „Развитие-XXI век“, гр.Смолян кани учениците от основните и средните общо образователни училища на общините Смолян, Девин и Борино, да вземат участие в конкурса за разработване на литературно произведение – приказка, стихотворение, есе или разказ, под мотото : “Родопите-наш дом и наше бъдеще“.Прочети още »
КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА ПОД МОТОТО: “РОДОПИТЕ-НАШ ДОМ И НАШЕ БЪДЕЩЕ“
Сдружение „Развитие-XXI век“, гр.Смолян кани децата от предучилищните групи на детските градини и учениците от основните и средните общообразователни училища на общините Смолян, Девин и Борино, да вземат участие в конкурса за изработване на произведения на изкуствата (изобразително и приложни изкуства), организиран в рамките на проект:”Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла (Западни Родопи) и популяризиране на природна забележителност „Казанджи дере“- предпоставки за устойчиво развитие на региона”.Прочети още »

История

Кратка историческа справка

Историята на с. Мугла е  обвита в мистиката на легендарното. Според една от легендите основоположници на селото са четирима овчари-ергени, идващи да пасат стадата си от Беломорието. Те открадват моми от района на Смолян и ги отвеждат навътре в планината, за да не бъдат открити. Така те поставят началото на живот в селото. Други предания пък сочат, че първите заселници се заселват в селото,  заради големия карстов извор и вкусната вода.
Интересна е етимологията на топонима Мугла.  Съществуват сведения, според които  стари имена на селото са  Могила и Муглен. Относно произхода на името най-често се срещат две обяснения: от мъгла и могила.  В османотурски документ с. Мугла се споменава като вакъф под името Muğla, чието значение може да се свърже с прилагателното muğlăк, което в превод от турски означава заплетен, объркан.
Най-ранните писмени историческия сведения за с. Мугла са от периода на османотурското владичество. Според някои данни през 1872 г. в селото има 150 къщи. В периода 1878 – 1886 година то е част от т. нар. Тъмрашка република.

 Новата и най-новата история на селото бележат формирането на местните административни и просветни институции. В селото са живели над 2000 души, като към 2015 година числеността на населението е силно намалена и наброява 217 човека, предимно пенсионери.


Културно-историческо наследство

Село  Мугла  е слабо проучено от историческа и археологическа гледна точка. Поради това, събраните на този етап данни сочат за липса на следи на живот в праисторическия период. От периода на Античността има следи от античен път и един римски мост (намира се по пътя към местността Касък). Вероятно тези съоръжения са част от пътната мрежа в Родопите от този период.
Интерес по отношение на културно-историческото наследство представлява местността Михрапя. Това е култово място, използвано от незапомнени времена. Възможно е скалните образувания там да са част от тракийско светилище.Наименованието михраб (от арабски: محراب pl. محاريب) означава свещено място,обособена ниша в джамията за молитва, разположена в посока към свещения камък Кааба, в гр. Мека, който сочи посоката за молитва на мюсюлманите. Местното население придава на мястото значение на втора Мека.
Обикновено на това място се е правил курбан, където се събират жителите на с. Мугла и околните села, които там посрещат изгрева.  Битува вярването, че по необясними за човешкия разум причини на сутринта мястото е абсолютно почистено от оставените отпадъци. Съществува и мнението, че под скалата има свещен извор.
Съхранените устни предания дават сведения за наличието на останки от две църкви в околността на с. Мугла – Света Елена и Света Богородица, които е вероятно да са от периода на Средновековието.
И до сега е съхранено преданието за наличието на свещена икона в с. Мугла на св. Богородица (Мехрема), която била пазена и предавана от поколение на поколение. Към настоящия момент обаче тя не е открита. 

В центъра на с.Мугла се намира и джамията на селото,  в чиито двор   има гробище, където вероятно са погребвани духовниците (ходжите). Надгробните камъни са с надписи на османотурски и със специфичните каменни чалми отгоре. Вероятното им датиране е от периода на османското владичество. Интересно е дървеното минаре към джамията, възстановено след демократичните промени от 1989 г.


Легенди и предания

Освен споменатите предания за историята на селото и иконата на св. Богородица, местните разказват и предание, което стои в основата на песента Бела съм бела юначе. Те свързват появата на песента с изключително красива девойка, която се укривала в  скалите около местността Мурсалица.

Друга разпространена легенда в селото е за родопския силивряк, наричан още Орфеево цвете, което расте в изобилие около скала в центъра на с. Мугла. Според една от легендите за митичния певец от древността Орфей, след като разгневените вакханки разкъсали тялото му, там където капките кръв докосвали земята, мигом се появявало чудно красиво цвете с бледолилав цвят и тъмнозелени назъбени листа, известно днес като Орфеевото цвете (родопски силивряк). Според друга родопска легенда, малкото лилаво цвете е родено от сълзите на Орфей по загубената му любима Евридика.

 

25 06

Пресконференция и информационна среща

На 25 юни 2015 година , в РИОСВ -Смолян , се проведе пресконференция и информационна среща за представяне на проект "Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла /Западни Родопи/ ...


Всички новини Повече

25 08

Информационна среща

На 25 август 2015 година в село Мугла се проведе информационна среща за представяне на проект "Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла (Западни Родопи) и популяризиране...

Всички новини Повече

11 08

Информационна среща в с.Триград,община Девин

На 11 август 2015 година в село Триград се проведе информационна среща за представяне на проект "Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла (Западни Родопи)...

Всички новини Повече

12 08

Информационна среща в с.Гьоврен, община Девин

На 12 август 2015 година в село Гьоврен се проведе информационна среща за представяне на проект "Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла...

Всички новини Повече

06 10

Информационнасреща в гр. Девин - 6 октомври 2015 година

На 6 октомври 2015 година, в сесийната зала на общинска администрация, гр.Девин, се проведе информационна среща по проект "Опазване на биоразнообразието в района на с.Мугла...

Всички новини Повече

15 11

Създадени бяха три училищни и един университетски разсадници.

В изпълнение на проекта, бяха създадени 4 учебни горски разсадника/опитни полета. Три от тях са в основни и средни училища, а един е във висше...

Всички новини Повече
1 2 3 4 5 6

Медия център

Пусни » Още видео »

Дизайн и адаптация ROSHLA